Jäätelökoneeni moottori hajosi kymmenen vuoden käytön jälkeen. Onneksi löysin Tori.fi:stä muutaman kerran käytetyn koneen 10 euron hintaan.
Miksi sitten jäätelökone jää niin usein kaappiin pölyyntymään? Koska sen käyttö tuntuu liian vaivalloiselta. Näillä kahdella vinkillä herkullinen oma jäätelö syntyy helposti ja konetta tulee käytettyä useammin:
- Jos jäätelökoneesi on pakastimessa jäähdytettävää mallia, säilytä kulho-osa pakastimessa, jolloin kone on aina käyttövalmiina. Muuten kulhon jäätymistä pitää odottaa yön yli ja se jos mikä tappaa äkillisen jäätelöinspiraation.
- Unohda kananmunat ja jäätelöseoksen kuumentaminen. Monessa reseptissä kananmunia sisältävä jäätelömassa kuumennetaan kattilassa ja jäähdytetään, mihin menee tuntitolkulla aikaa. Ja jos reseptissä on viisi keltuaista, valkuaisille pitää keksiä käyttöä. Italialainen jäätelö tehdään yleensä ilman kananmunaa: kylmät aineet surautetaan sekaisin ja kaadetaan suoraan jäätelökoneeseen.
Resepti: Italialainen jäätelö, ”gelato”
Kaikki reseptit noudattavat samaa kaavaa: sekoita ainekset sauva- tai tehosekoittimella ja kaada jäätelökoneeseen. Lopputuloksena on pehmeä ja miellyttävän kevyen tuntuinen jäätelö. Huomaa kuitenkin, että jäätelöä kannattaa tehdä vain kerralla syötävä määrä: pakastimessa tällainen jäätelö kovettuu liikaa ja sen sulattaminen juuri sopivaksi on hiukan hankalaa.
Ainemääriä voi hyvin soveltaa oman maun mukaan, mutta näillä pääsee helposti alkuun. Sokerin, rasvan ja kiinteän aineen suhde vaikuttaa jäätelön koostumukseen. Reseptit olen mukaillut mainiolta italialaiselta Gelato in casa -sivustolta.
Hedelmien ja marjojen makeus vaihtelee. Sokerin määrää voi säätää maistelemalla: lisää sokeria kunnes jäätelöseos maistuu hiukan liian makealta, jolloin se on jäädyttyään juuri sopivaa.
Jäätelö on italiaksi gelato. Se tarkoittaa mitä tahansa jäätelöä, myös rantabaarin pakastealtaan teollisia tuutteja ja puikkoja. Tässä kirjoituksessa kuvattu, itse valmistettu jäätelö on gelato artigianale eli artesaanijäätelöä.
Stracciatella — suklaahippujäätelö
380 g maitoa
165 g kermaa
90 g sokeria
45 g suklaalastuja
Sekoita suklaalastut valmiiseen jäätelööön.
Marja- tai hedelmäjäätelö
250 g marjoja tai hedelmiä (esim. mansikoita, pakastetutkin käyvät)
220 g maitoa
90 g kermaa
75 g sokeria
Marja- tai hedelmäsorbetti
250 g marjoja tai hedelmiä
150 g vettä
100 g sokeria
Pistaasijäätelö
100 g pistaaseja
95 g sokeria
350 g maitoa
80 g kermaa
Hienonna pistaasit pienessä tehosekoittimessa (morttelikin toiminee) mahdollisimman hienoksi. Sekoita aineet ja laita jäätelökoneeseen. Pistaasien laatu vaikuttaa tietysti paljon makuun — parhaita ovat sisilialaiset Bronten pistaasit.
Erilaisia sokereita: glukoosi ja glukoosisiirappi
Yllä kuvatut reseptit toimivat aivan mainiosti tavallisella sokerilla eli sakkaroosilla, joka on glukoosin ja fruktoosin yhdiste. Jos kuitenkin haluat saada jäätelöön paremman rakenteen, korvaa osa sokerista glukoosilla ja/tai glukoosisiirapilla. Molempia löytyy ruokakauppojen sokerihyllystä.
Glukoosi eli rypälesokeri on luonnossa yleisin sokerityyppi. Ihmisen elimistö pilkkoo kaiken sokerin glukoosiksi ennen kuin se voidaan käyttää soluissa energiaksi. Jäätelössä glukoosi alentaa jäätymislämpötilaa paljon enemmän kuin tavallinen sokeri, jolloin jäätelöstä tulee pehmeämpää ja samettisempaa. Glukoosin makeus on vain 70% tavallisesta sokerista. Kaupassa glukoosia myydään usein myös nimillä dekstroosi tai panimosokeri. Korvaa jäätelöreseptin sokerista 10–15% glukoosilla.
Glukoosisiirappi — joka on siis eri asia kuin glukoosi — on sekoitus eriasteisesti sokereiksi pilkkoutunutta tärkkelystä. Glukoosisiirappi antaa jäätelölle lisää ryhtiä ja purutuntumaa. Korvaa jäätelöreseptin sokerista 1–5% glukoosisiirapilla.
Sokerilaskuri:
Korvaavat määrät:
g sokeria
g glukoosia
g glukoosisiirappia
Jäätelön rakenne, sokeri ja kananmuna
Mistä tahansa jäätelöstä tai sorbetista suurin osa on vettä. Vaikka reseptissä ei olisi vettä sellaisenaan, maito, kerma, marjat ja hedelmät ovat suurimmaksi osaksi vettä. Jotta jäätelömassa jäätyy lusikoitavaksi jäätelöksi eikä jääpalaksi, tarvitaan kahta asiaa: sokeria ja sekoitusta.
Makeuden lisäksi sokerilla on niin suuri merkitys jäätelön rakenteelle, ettei jäätelöä voi tehdä ilman sokeria:
- sokeri sitoo jäätelömassassa olevaa vapaata vettä, jolloin jäätelöstä tulee rakenteeltaan paksumpaa
- kun veteen on liuennut sokeria, seoksen sulamispiste laskee, jolloin jääkiteitä ei muodostu niin paljoa; lisäksi jääkiteistä tulee kooltaan pienempiä, mikä tekee suutuntumasta miellyttävän pehmeän
Jatkuva sekoittaminen estää jääkiteitä kasvamasta liian suuriksi ja varmistaa että massa jäätyy tasaisesti. Sekoittaminen myös lisää ilmaa jäätelöön, mikä tekee siitä kuohkeampaa. Teolliset jäätelökoneet lisäävät jäätelöön ilmaa huomattavia määriä, koska siten saadaan miellyttävä rakenne — ja ilma on tietysti varsin edullinen raaka-aine.
Entä sitten kirjoituksen alussa mainittu kananmuna? Keltuaisilla on tunnistettava makunsa, mutta sen lisäksi ne sisältävät lesitiiniä, joka auttaa rasvaa ja vettä sekoittumaan toisiinsa eli toimii emulgointiaineena. Jos jäätelö syödään pian, rasva ei juuri ehdi erottua, jolloin emulgointiaineen merkitys on pieni.
Jäätelökoneista
Kotikäyttöön tehtyjä jäätelökoneita on kahta päätyyppiä: pakastimessa jäähdytettäviä ja itsejäähdyttäviä. Kummallakin saa aikaan erinomaista jäätelöä.
Pakastimessa jäähdytettävissä koneissa on kulho-osa, joka jäätyy noin vuorokaudessa käyttökuntoon. Kylmään kulhoon kiinnitetään kansi, vatkain ja moottori ja jäätelöseos kaadetaan kulhoon. Koneet ovat uutenakin vain muutaman kympin hintaisia. Merkkejä on monia, itselläni on hyviä kokemuksia Krupsin koneista.
Tarjolla on myös vaihtoehtoja, joissa pakastimeen laitetaan vain kulhon pohjalla oleva levy. Idea saattaa kuulostaa hyvältä tilansäästöltä, mutta sellaisten koneiden jäähdytysteho on heikompi, koska jäähdyttävä pinta-ala on pienempi.
Itsejäähdyttävissä koneissa on kompressori, joka jäähdyttää sekoituskulhon. Koneet ovat pakastinversioita kalliimpia, parin-kolmensadan hintaluokkaa, ja kooltaan selvästi isompia. Hyviä puolia ovat pakastintilan säästyminen ja mahdollisuus tehdä useampia jäätelösatseja peräjälkeen.
Sinikka
27.6.2020 — 14:49
Voiko esim flora vispiä käyttää kerman sijaan tai osaksi
Eemeli
27.6.2020 — 15:56
En ole kokeillut enkä tiedä kuinka se käyttäytyy jäätelössä. Vähempi rasva vaikuttaa jonkin verran koostumukseen. Kyllä siitä varmasti syötävää tulee, joten kokeile rohkeasti ja kerro ihmeessä myös täällä millaista tuli!
Rönkkönen
4.9.2020 — 19:34
Ihan vähän ärsyttävää, että reseptit on grammoissa.
Eemeli
4.9.2020 — 21:14
Punnitseminen on nopein ja vaivattomin tapa mitata aineet: kaikki aineet voi laittaa suoraan samaan astiaan ja nollata vaa’an välissä, jolloin ei synny ylimääräistä tiskiä. Tarkkuus on myös ylivoimainen: 0,6 dl sokeria on taatusti eri määrä eri ihmisten mittaamana. Edullisimmat keittiövaa’at maksavat alle 15€, suosittelen lämpimästi!
Saku
14.12.2020 — 21:53
Moi!
Heti alkuun kiitokset hyvästä tekstistä, näin noviisille aika hyvin selvensi montaa asiaa.
Hieman ehkä pöljäkin kysymys:
Kuinka pitkään (noin suurinpiirtein) tuollaisessa pakkasessa viilennetyssä kulhossa sitä jäätelöä olisi tarkoitus vatkata?
Riittääkö sen jäähdytysteho tekemään jäätelöstä aivan valmista, vai vatkataanko sitä vain johonkin pisteeseen asti, kunnes satsi siirretään pakkaseen?
Eemeli
15.12.2020 — 10:36
Aika riippuu koneesta, jäätelön aineista (rasvan, sokerin ja alkoholin määrästä) ja tietysti valmistettavasta määrästä. Minulla on nyt toinen jäätelökone menossa ja se on yllättävänkin selvästi hitaampi kuin edellinen. Mutta jos sanon että 20-50 minuuttia niin ollaan ainakin lähellä totuutta.
Tällainen italialainen jäätelö tulee koneessa tarjoiluvalmiiksi, eli se on koostumukseltaan jonkin verran pehmeää. Lusikan kupera puoli ei painu jäätelöön ilman että käyttää vähän voimaa. Kannattaa ensimmäisillä kerroilla odottaa mieluummin liian pitkään, jäätelö ei nimittäin koneessa kovetu kuitenkaan liikaa.
Jos jäätelön laittaa vielä pakastimeen, siitä tulee liian kovaa ja murenevaa. Jos ylijäämiä joutuu pakastamaan, kannattaa antaa jäätelön sulaa hetki jääkaapissa tai pöydällä ennen tarjoilua.
Mariat
10.5.2021 — 14:19
Olen todella iloinen, että löytyi italialaisen jäätelön ohjeita jäätelökoneeseen. Sain toivomani isohkon jäätelökoneen äitienpäivälahjaksi. Olen tyytyväinen, että ohjeet on grammoina, niin toivoisin että olisi aina. Sain hyvän keittiövaa`an jouluksi. On pieniä lapsen lapsia ja heitä,ajatellen haluan tehdä itse monta asiaa , leivät, jäätelön.
Kaki
8.8.2023 — 20:56
Tässä ei mitään mainittu maidosta, mutta eikös kondensoitumaito ole kaiken perusta? Ja sitäkin saa makeutettuna tai makeuttamattomana?
Vai oletteko tehneet tavalliseen maitoon ja kermaan nämä?
Eemeli
8.8.2023 — 21:19
Ihan tavallista maitoa ja kermaa. Kondensoitua maitoa ei italialaisessa jäätelössä yleensä käytetä.
Annika
26.5.2021 — 00:33
Kiitos selkeistä ohjeista! 😊 Jäin vielä miettimään, minkä kokoiselle jäätelökoneelle ohjeet on tehty? Itselläni on pieni puolen litran kone ja siihen määrät vaikuttavat ehkä liian isoilta.
Eemeli
26.5.2021 — 11:05
En ole ihan varma mitä tarkoitat puolen litran koneella, mutta oman koneeni kulho on 15 cm sisähalkaisijaltaan ja 10 cm syvä. Jonkin verran pienemmässäkin koneessa reseptien mukainen määrä varmasti onnistuu. Paljon riippuu tietysti myös jäädytystehosta, joka ei riipu suoraan koneen koosta. Kokeilemalla ainakin selviää!
Annika
26.5.2021 — 13:50
Kiitos mitoista. Ostin siis tuon jäätelökoneen vasta ja pakkauksessa tilavuudeksi oli merkitty 0,5 litraa / valmista jäätelöä tulee 0,5 litraa. On siis varmaan vähän pienempi kone kuin sulla.
Mariat
3.6.2021 — 22:40
Olen tehnyt tuoreista mansikoista marjajäätelöä. Suomalaisista kasvihuonemarjoista. Ohjeen sokerimäärää olen vähentänyt, kun on maistunut niin makealle. 1-vuotias syö lusikalla hymyillen eikä pudota pisaraakaan. Olen käyttänyt 50 g sokeria, mutta vähennän vielä siitä. Olen todella iloinen tästä helposta reseptistä. 4 v kanssa laitettiin aineet kulhoon ja lopulta jäätelökoneeseen.
Suurkiitos.❤️
Eemeli
4.6.2021 — 09:20
Mukava kuulla että maistuu!
Lastujärvi Päivi
6.7.2021 — 17:17
Kiitos Eemeli, tää on paras ohje evö. Mulla tilattu italiasta kone jossa kompressori. Painaa vissiin 30kg. Jäätelö tulee siinä ihan valmiiksi. Siinä kylkiäisenä tuli ohjeita joissa kananmunia, ei hyvä. Kokeillut olen monilla ohjeilla. Kokeilut jatkuu…🥰
Eemeli
6.7.2021 — 20:27
Hienon kuuloinen kone, toivotan herkullisia kokeiluja!
Mariat
11.7.2021 — 23:18
Mulla on 2:n litran kone , mutta teen annokset sen mukaan, montako syöjää on. Kun teen pienemmän annoksen, valmista tulee puolessa tunnissa.
Hyvää on ollut.
Ilkka
27.7.2021 — 22:40
Tein tuplana ja reisille meni. Pohjalla jonkin verran kohmeista tavaraa, muuten juoksevaa. Kompressorikone käytössä. Taidan pysyä vanhassa klassikkoreseptissäni, missä kermavaahto ja keltuais/sokerivaahto yhdistetään ja joukkoon lisätään mausteet. Resepti ei vaadi keittämistä/jäähdyttämistä.
Eemeli
27.7.2021 — 22:50
Oliko määrä koneelle liian iso, tai jäikö aika liian lyhyeksi? Reseptien toimivuudesta uskallan mennä takuuseen, jäätelötyyli on sitten makuasia.
Kristiina
31.7.2021 — 08:49
Jee ! Tänään teen Italialaista jäätelöä. Maihteena mansikoita ja vaniljasokeria. Ostin klykoosisiirappia, on nesteenä pullossa, en ole ennen käyttänyt sellaista missään muodossa. Jäätelöä olen tehnyt paljonkin, vaan kyllästyin kun jossakin meni aina vikaan. Nyt on niin houkutteleva resepti. Kerron sitten miten kävi. Kiitos hyvistä vinkeistä jo etukäteen 👍 Kiitos
Petri
11.12.2021 — 21:55
Ostin Domo-merkkisen koneen, jossa on kompressori ja jonka valmistaja lupaa jäähdyttävän jäätelömassa jopa -35 asteeseen. Laitteen käyttöoppaassa oli jokunen ohje, josta ekaa sovelsin tehdäkseni ketopistaasijäätelöä. 3 desiä maitoa, 2 desiä vispikermaa, 200 grammaa erytritolia sokerin sijaan, kolme munankeltuaista ja hyppysellinen suolaa. Aineet tehosekoittimeen ja hetken kuluttua mukaan teelusikallinen pistaasitahnaa, sitten koko komeus jäätelökoneeseen. Eihän siitä mitään tullut. Ensimmäisellä yrittämällä koneen jäähdytin hyytyi +10 asteen kohdalla. Laitoin kulhon sisältöineen tunniksi pakastimeen ja sen jälkeen uusi yritys: nyt jäädytin pääsi miinus kolmeen asteeseen, mutta tunnin veivaamisen jälkeen kulhossa oli edelleen vain veden lailla juoksevaa nestettä. Mikähän meni pieleen?
Eemeli
15.12.2021 — 15:55
Ensimmäisenä kannattaa kokeilla pienempää annoskokoa, siltä varalta että ongelman oli koneen kapasiteetti (valmistajatkin saattavat ilmoittaa kapasiteetin yläkanttiin ja tarvittavaan jäähdytystehoon vaikuttavat myös reseptin ainesosat). Ongelmana voi hyvin olla myös erytritoli: kuten artikkelissa lukee, sokerin merkitys jäätelön rakenteelle on suuri. En tunne erytritolin jäätymiseen liittyviä ominaisuuksia, mutta todennäköisesti ne poikkeavat merkittävästi sokerista.
Olli
25.7.2023 — 09:26
Ostin tori.fistä tuollaisen Krupsin koneen. Eka jäätelö tehty ihan tuon ensimmäisen perusohjeen mukaisesti 2/3 ainemäärillä ja onnistui. Mietin vaan kuinka kauan pitäisi (teho)sekoittaa aineksia esivalmistelussa? Sekoitin sen verran, että osa kermasta alkoi jo ”paakkuntumaan”.
Eemeli
25.7.2023 — 09:42
Sen verran riittää että kiinteät aineet ovat hienontuneet ja massa on tasaisesti sekoittunut.
Juri Pelkonen
2.3.2024 — 12:08
Määrät kannataisi laittaa yksiköissä joden mittaamiseen joka keittiössä on välineet, eli desilitroina.
Eemeli
2.3.2024 — 12:47
Joka keittiöön kannattaa hankkia keittiövaaka, ne maksavat halvimmillaan vain kympin tai kaksi. Desilitrat ovat kovin epätarkkoja – kodin mitta-astioiden asteikoissa on helposti 10-20% heittoja, ja mittaustavasta riippuen varsinkin kiinteisiin aineisiin tulee jopa kymmenien prosenttien virheitä.
Silloinkin kun mittojen kanssa ei ole niin tarkkaa, punnitsemisessa on yksi ylivertainen etu: tiskiä tulee huomattavasti vähemmän, kun kaikki aineet voi mitata samaan astiaan kunhan painaa vaa’an nollausnappia välissä. Esimerkiksi tahmeaa glukoosisiirappia tai hunajaa on työlästä kaapia mitta-astiasta.
Liisa Vepsäläinen
18.5.2024 — 19:32
Nyt ovat neuvot tarpeen: Jäätelökoneohjeissa sanotaan, että pitää ensin vaahdottaa kuohukerma ja munankeltuaiset eri kulhoissa ja sitten sekoittaa ne keskenään. Minulla on WMF KÜCHENminis – jäätelökone, johon aineet pitää kaataa täyttöaukosta, kun kone on päällä. Miten saisin vaahdon laitettua pienestä aukosta? Onko koneeni sellainen, että kerma voi olla löysää tai juoksevaa? Valmistus kestää 20 min. Gelaton ohjeissa sanotaan, että kaikki ainekset voi sekoittaa sauvasekoittimella, mutta niissä ei käytetä kananmunia. Osaako joku neuvoa?
Eemeli
18.5.2024 — 20:07
Eri resepteillä ja valmistustavoilla syntyy erilaista jäätelöä. Jos jäätelössä on kananmunaa, se on rakenteeltaan ja maultaan erilaista jne.
En tunne kaikkia jäätelökonemalleja, mutta uskaltaisin tehdä tämän kirjoituksen ohjeilla jäätelöä kaikilla niillä koneilla jotka olen itse nähnyt.