Vispipuuro on suomalaisten perinneruokien parhaimmistoa. Sen valmistaminen on varsin helppoa, kunhan perusasiat ovat kunnossa. Minulle vispipuuro oli yleinen lapsuuden herkku ja valmistusniksit olen oppinut äidiltäni.
Vispipuuro on ilmeisesti alkuperältään suomalainen: sitä syödään myös Ruotsissa, mutta ainakin monet löytämäni sikäläiset reseptit olivat finsk klappgröt.
Moni valittaa ettei saa vispipuuroa vaahtoutumaan kunnolla. Mistä se voisi johtua? Palataan asiaan reseptin jälkeen.
Resepti: vispipuuro
1 l vettä
3 dl (175 g) jäisiä puolukoita
1,5 dl tummia mannasuurimoita (esim. oranssi Nalle)
1,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
Kuumenna vesi reilun kokoisessa kattilassa kiehuvaksi ja lisää jäiset puolukat. Kun vesi taas kiehuu, puolukat ovat sulaneet. Soseuta seos sauva- tai tehosekoittimella. Kuumenna uudestaan kiehuvaksi ja kaada mannasuurimot mukaan samalla voimakkaasti vispaten, ettei synny paakkuja. Keitä hiljalleen 7 minuuttia tai mannapakkauksen ohjeen mukaan. Lisää sokeri ja suola.
Laske tiskialtaaseen kylmää vettä ja laita kattila veteen jäähtymään välillä sekoittaen (kylmän vuodenaikana voit viedä kattilan ulos). Jäähdytä puuro ainakin kädenlämpöiseksi, mielellään kylmemmäksikin.
Vatkaa puuro sähkövatkaimella tai yleiskoneessa. Maksiminopeus ja maltti ovat tarpeen — vispipuurosta ei helpolla tule liian kuohkeaa ja vaahdotus voi kestää helposti 5-10 minuuttia. Kun väri on muuttunut kalpean vaaleanpunaiseksi ja rakenne on niin paksu ja ilmava, että pinnalle voi koota hetkeksi aikaa pieniä kumpareita, alkaa olla valmista. Jos olet epävarma, vatkaa vielä vähän aikaa.
Kaada puuro tarjoiluastiaan ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Tarjoile kylmän maidon kanssa.
Vispipuuron vaahtoutuminen
Miksi vispipuurosta saa vatkattua ilmavaa ja kestävää vaahtoa? En onnistunut löytämään yksiselitteistä vastausta, mutta ainesosista pystyy päättelemään jotain:
- Sokeri ja suola eivät itsessään vaahtoudu, mutta saattavat vaikuttaa vaahtoutumisominaisuuksiin ja vaahdon pysyvyyteen.
- Puolukoissa ainoa mahdollisesti vaahtoutuva aine olisi pektiini, mutta sekin tuhoutuu keitettäessä. Puolukoiden happamuus saattaa vaikuttaa vaahtoutumiseen.
- Mannasuurimot ovat rikottuja vehnänjyviä. Vehnän gluteeni voisi ehkä vaahtoutua, mutta mannasuurimot ovat melko karkeita gluteenin erottumista ajatellen.
- Vehnässä on runsaasti tärkkelystä, joka liisteröityy keittämisen aikana – saman ilmiön vuoksi vehnäjauhoilla voi suurustaa kastikkeen. Puolukan happamuus ja useamman minuutin keittoaika heikentävät rakennetta, mutta tärkkelys on silti uskottavin vaihtoehto vaahtoutuvaksi komponentiksi.
Tärkkelyksestä valmistetaan muutenkin vaahtoa moneen tarkoitukseen, esimerkiksi juustonaksut ja postipakettien pehmusteena styroksin tilalla käytettävät suikerot ovat maissitärkkelysvaahtoa. Vaahdotusprosessi on niissä toki erilainen.
Tärkkelyksen ominaisuudet selittäisivät myös, miksi vaahdotus onnistuu parhaiten tietyssä lämpötilassa: kuumennettaessa liisteröityminen alkaa 50–60 asteessa, mutta jäähdyttyään uudestaan alle 50-asteiseksi tärkkelys alkaa hiljalleen kiteytyä. Joko liisteröitymistä korkeampi lämpö estää vaahtoutumisen tai alkava kiteytyminen mahdollistaa sen.
Jos olisin vielä uteliaampi, vaahtoutumista olisi helppo tutkia tekemällä vispipuuroa ilman puolukoita tai sokeria ja kokeilemalla eri vatkauslämpötiloja.
Tärkkelys muuttaa myös vispipuuron rakennetta säilytyksen aikana: kiteytymisen vuoksi vispipuuro muuttuu pikkuhiljaa lohkeavaksi ja hyytelömäiseksi. Tärkkelys kiteytyy nopeiten jääkaappilämpötilassa, joten jos hyytelömäisyys ei miellytä, vispipuuro kannattaa syödä melko pian valmistuksen jälkeen ja säilyttää sen aikaa huoneenlämmössä. Minustakin vispipuuro on parhaimmillaan muutaman tunnin kuluttua valmistuksesta.
Vaahdotuskokeita
Kokeilin ensin lämpötilan vaikutusta. Jaoin vispipuuron kolmeen samankokoiseen annokseen, jäähdytin annokset eri lämpötiloihin vesihauteessa ja vaahdotin niitä yleiskoneessa täydellä teholla 2,5 minuuttia. 60-asteinen puuro vaahtoutui selvästi huonoiten, 40-asteinen hiukan paremmin ja 20-asteinen parhaiten. Videolta näkyy vaahdotettujen puurojen ero. Verrokkina on vielä 7 minuuttia — lähes liikaa — vatkattu 20-asteinen puuro. Huomaa, että puuroannokset olivat melko pieniä ja siksi vatkausajat lyhyempiä kuin isommalla määrällä.
Lämpötilalla on siis vaikutusta vaahtoutuvuuteen. Entä jäähtymisnopeus? Jaoin juuri keitetyn vispipuuron kahteen osaan, jotka molemmat jäähdytin 25 asteeseen: toisen vesihauteessa 5 minuutissa, toisen keittiön pöydällä 60 minuutissa. 2 minuutin tehokas vatkaus riitti molemmissa sopivaan lopputulokseen, eikä niissä ollut havaittavaa eroa.
Kokeiden perusteella vispipuuro kannattaa siis jäähdyttää vähintään kädenlämpöiseksi ja mielellään kylmemmäksikin. Jos et saa vispipuuron vaahdotusta onnistumaan, laita alle kommentti tai ota yhteyttä, niin ratkaistaan mysteeri yhdessä!
Marja Vuori
25.7.2019 — 14:08
Hei, keitin mannapuuron maitoon ja siihen lisäsin itse tehtyä raparperihilloketta. Tuotos ei vaan nyt suostu vaahtoutumaan. Olisiko vika tuossa maitopohjaisessa puurossa? Jäähdytin puuron noin kädenlämpöiseksi, pitäisi kai olla viileämpää? Olen tehnyt aikaisemminkin raparperista vispipuuroa mutta puuro oli keitetty veteen. Mahtaako onnistua ollenkaan maitpohjaisesta puurosta?
Kiitos etukäteen kommenteista!
Eemeli
25.7.2019 — 14:35
Maito kuulostaa todennäköiseltä syypäältä. Vispipuurohan tehdään happamista aineista (puolukka, herukka, omena, raparperi jne.) ja saattaa olla, että vaahtoutuminen vaatii happamuutta, minkä maito puolestaan neutraloi. Pitäisikin joskus kokeilla, vaahtoutuuko veteen tehty puuro ilman happamia aineita.
Kädenlämpöinen puuro on kyllä riittävän jäähtynyttä – vaahdotin vuosikausia vispipuuron noin 40-50-asteisena, kunnes huomasin että kylmempi vaahtoutuu vielä nopeammin.
Marja Vuori
28.7.2019 — 18:29
Kiitokset, tässä tosiaan kävi joku ihme ajatuskatkos, kun keittelin ekaks puuron (maitoon) ja sitten vasta lisäsin happamuudet joukkoon. No tulipa testattua sekin 🙂 jatkossa teen ihan perinteisellä ohjeella, sillä onnistuu!
Marjukka Laihonen
4.3.2020 — 14:54
Vispipuurosta tulee jostain syystä vatkaaminen jälkeen liisterimäistä, ei kuohkeaa. Missä lienee vika ?
Terveisin Marjukka
Eemeli
4.3.2020 — 14:59
Vaikea sanoa. Onko käytössä normaalit mannaryynit? Laitoitko suolaa? Oliko keittoaika ohjeen mukainen? Annoitko puuron jäähtyä tarpeeksi ennen vaahdotusta? Vaahtoutuminen saattaa myös vaatia happamuutta, eli riittävästi puolukkaa.
Essi
25.4.2020 — 04:17
Hei! Asun ulkomailla eikä täältä saa puolukoita. Käytän korvikkeena puolukkajauhetta saadakseni aidonveroisen vispipuuron. Mitä voisin lisätä ryynien joukkoon lisätäkseni puuron happamuutta ja täten vispaantuvuutta?
Eemeli
25.4.2020 — 10:40
Hei! Happamuuden lisäämisessä haasteena on sopiva happamuus ja oikea maku. Puolukan happamuus tulee omena- ja sitruunahaposta sekä bentsoehaposta. Kaikkia niitä käytetään myös säilöntäaineina, joten periaatteessa niitä lisäämällä voisi saada oikean maun ja happamuuden. Vaatii kuitenkin paneutumista ja kokeilua.
Yksinkertainen tapa voisi olla mustaherukka- tai sitruunamehu, mutta maku todennäköisesti muuttuu. En myöskään osaa sanoa, onko joku happo erityisen tärkeä vispaantuvuudelle. Kokeiluja siis vaaditaan!
Tuomas Vesala
28.6.2020 — 13:00
Arvelen, että vispipuuroon parhaan rakenteen antaa se, että ennen vatkausta puuroa ei ole keitetty liian pitkään, ja että se on jäähdytetty nopeasti. Tällöin suurimot turpoavat täyteen vasta vatkauksen jälkeen eivätkä hajoa vatkatessa.
Esmo Savolainen
3.2.2022 — 10:29
Tyrni on myös erinomainen marja tähän puuroon. Vispipuuro eestiksi = mannakreemi.
Reija Heino
6.8.2022 — 12:07
Itse olen tehnyt kuivatuista aprikooseista. Leikkasin suht pieneksi silpuksi liotin yön yli jääkaapissa ja mittasin sen liotetun veden sekä lopun tarvitavan vesimäärän ja muut aineet aivan kuten puolukkapuuroa tehdessä, Oli muuten niin hyvää että kulho tyhjeni samalla kertaa.
mirkku
1.9.2022 — 19:09
Hei.Keitin puolukkapuuron uusista puolukoista niin nyt kysyn miksi puuro on kirpeää.
Eemeli
2.9.2022 — 10:30
Syitä voi olla monia. Pakastetut puolukat maistuvat erilaisilta kuin tuoreet, ehkäpä tuoreet vaativat vähän enemmän sokeria? Itse maistan yleensä puuroa vispauksen jälkeen, siinä vaiheessa voi vielä lisätä sokeria, jos se on tarpeen.