Olen jo pidemmän aikaa halunnut leipoa maritozzeja, ja nyt nämä melko tuntemattomat roomalaiset kermapullat ovat yllättäen nousseet jonkinlaiseksi trendileivonnaiseksi niin Italiassa kuin meilläkin. Suomessa trendiä kiihdyttänee laskiainen, vaikka Italiassa maritozzit eivät laskiaisruokaa olekaan.

Maritozzitaikinan mausteena on usein sitrusten kuorta, pinjansiemeniä ja rusinoita. Käyttämäni ohje on hiukan mukailtuna peräisin Gabriele Baldilta. Jauhoina käytin Fazerin vahvasitkoista kotimaista 00-jauhoa, joka jaksaa hyvin kannatella rasvaisempaakin taikinaa.

Resepti: Maritozzi

500 g vehnäjauhoja (esim. Fazer vahva 00)
145 g kananmunaa (noin 3 pientä munaa)
145 g maitoa
20 g tuorehiivaa
7 g hunajaa
112 g sokeria
8 g vaniljasokeria
6 g suolaa
140 g huoneenlämpöistä voita
4 g raastettua appelsiinin ja sitruunan kuorta (noin 1 appelsiini ja 1 sitruuna)
sokeroitua kermavaahtoa ja tomusokeria koristeluun

Laita taikina- tai yleiskoneen kulhoon jauhot, maito, kananmuna ja hunaja. Vaivaa hitaimmalla nopeudella 5 minuuttia, lisää hiiva ja jatka vaivaamista 5 toiset minuuttia.

Lisää 1/4 sokerista ja vaniljasokeri, jatka hidasta vaivaamista 2–3 minuuttia. Kiihdytä sitten nopeutta ja vaivaa taikinaan hyvä sitko. Lisää sitten koneen käydessä muutamassa erässä suola, loput sokerista, sitrusten kuoret ja puolet voista. Kun taikina on taas hyvin koossa, lisää loppu voi hitaalla nopeudella. Taikinan loppulämpötilan pitäisi olla 26 °C.

Anna kohota huoneenlämmössä peitettynä 40–60 minuuttia, taita taikina sitten kolminkerroin ja painele noin 3 cm korkeaksi levyksi. Nosta taikina laakeaan laatikkoon tai vuokaan ja jääkaappiin 10–15 tunniksi.

Otat taikina jääkaapista, paloittele 55 gramman paloiksi ja muotoile kevyesti palloiksi. Anna pallojen levätä 15 minuuttia ja pallota uudestaan, tällä kertaa kiristä pallojen pinta tiukalle niin että palloista tulee sileitä.

Kohota löysällä kelmulla peitettynä 26 asteessa 2 tuntia. Paista 190 asteessa 12 minuuttia. Viillä jäähtyneet maritozzit halki lähes pohjaan asti ja täytä viilto kermavaahdolla, viimeistele pinta lastalla tai veitsellä. Ripottele päälle tomusokeria.