Juuri nyt avomaankurkut rouskuvat mahtavasti, uuden sadon punasipuli maistuu raikkaalle ja tomaatit ovat kerrankin kypsiä. Kreikkalaisessa salaatissa hyvät raaka-aineet pääsevät loistamaan. Tomaatteina kannattaa kokeilla myös jännemmän näköisiä ja makuisia erikoislajikkeita, joita löytää nyt torien ja kauppahallien tiskeiltä lähituotantona.

Käytän kivellisiä oliiveja, koska ne maistuvat paremmilta. Kivettömissä oliiveissa on reikä, jonka kautta oliivien oma maku karkaa säilöntäliemeen ja rakenne vetistyy. Kivien poistamiseen on eri konsteja:

  • käytä pihtimallista kirsikan- tai oliivinkivenpoistajaa
  • litistä oliivit kokkiveitsen lappeella ja poista kivi
  • leikkaa pienellä terävällä veitsellä oliiviin 3-4 viiltoa pitkittäin päästä päähän ja irrota lihat veitsellä
  • taitavimmat pärjäävät pelkillä sormilla
  • isommille määrille on tietysti myös pieniä ja isompia koneita

Suurin piirtein kreikkalainen salaatti

avomaankurkkuja
tomaatteja (suunnilleen yhtä paljon kuin kurkkua)
punasipulia
Kalamata-oliiveja
kreikkalaista fetajuustoa
oreganoa
suolaa
oliiviöljyä

(Kreikassa ilmeisesti lisätään joskus myös vihreää paprikaa, kapriksia tai tilkka punaviinietikkaa – mutta ei koskaan salaatinlehtiä.)

Poista oliiveista kivet. Kuori kurkut ja poista niistä päät. Pilko kurkut ja tomaatit suupaloiksi. Leikkaa sipuli ohuiksi siivuiksi. Sekoita tomaatti, kurkku ja sipuli ja mausta suolalla. Sekoita joukkoon oliivit, reilusti oreganoa ja kunnon loraus oliiviöljyä. Kääntele lopuksi joukkoon pilkottu fetajuusto. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa, oreganoa tai öljyä.