"Eemeli, et kai valitse ravintolaa TripAdvisorin perusteella?" kysyivät italialaiset ystäväni irvistäen. No en valitse. Vaikka TripAdvisorin listoilla on – tietenkin – hyviäkin ravintoloita, seassa on paljon mitäänsanomattomuuksia ja helmiä on vaikeaa erottaa joukosta. Satunnaisen matkailijamassan arviot johtavat helposti harhaan, koska monet tykkäävät syödä reissussakin kotoa tuttuja ruokia ja tuntevat puutteellisesti paikallista ruokakulttuuria. Pahiten muistan pettyneeni Delhissä, jossa hotellin ravintola keikkui suurkaupungin TripAdvisor top 3:ssa, mutta pyntätyt tarjoilijat kantoivat pöytään hailakasti intialaisittain maustettuja kanafileitä tylsillä länsimaisilla lisukkeilla.

"Miten teidän mielestänne löytää hyvän ravintolan vieraassa paikassa?" jatkoin. "No vaikeaa se on, pitää vaan tietää tai valita umpimähkään." Onnistumismahdollisuuksia voi kuitenkin parantaa joillakin konsteilla.

Vanha ohje "valitse ruokapaikka jossa on paljon paikallisia" on hyvä, mutta ongelmallinen silloin kun paikallisia ei helpolla erota turisteista. Hankaluuksia on Ranskan ja Italian kaltaisissa maissa, joissa kotimaanmatkailu on suosittua. Selvää on, ettei parhaita ravintoloita yleensä löydä turistikadulta, jossa ravintolan menestymiseksi riittää että asiakas saadaan houkuteltua syömään yhden kerran.

Kysyminen kannattaa aina

Olen löytänyt monia hyviä ruokapaikkoja kysymällä neuvoa tuntemattomilta paikallisilta. Sisilialainen nainen toriostoksilla ja eteläintialainen nuori kirjakaupan myyjä ovat opastaneet unohtumattomille aterioille. Tässä muutamia hyviksi havaittuja vinkkejä:

  • Valitse sen näköinen ihminen, jonka voisit kuvitella syövän sinulle mieluisassa paikassa. Opiskelijaporukka, tyylikäs virkanainen, vanhempi villapaitamies – ihmiset osaavat parhaiten suositella paikkoja joissa itse käyvät.
  • Jos kaduilla on pelkkiä turisteja tai yhteisen kielen löytäminen on vaikeaa, kysy joltakulta alueella töissä olevalta. Kivan kahvilan tai kaupan myyjä todennäköisesti tietää työpaikkansa lähellä olevat ravintolat.
  • Jos satut muuten juttelemaan jonkun paikallisen kanssa – majapaikassa, töissä, baarissa, junassa – kysy ravintolasuositusta.
  • Kerro millaista paikkaa etsit. On helpompaa antaa suosituksia, jos sanot etsiväsi tyypillistä kotiruokaa tai hienoa ravintolaa, tai että haluat syödä kalaa tai maistaa tiettyä paikallista herkkua.
Marokkolainen ravintola avokeittiö
Marokossa kinusimme paikalliselta työkaverilta paikkaa, jossa hän itse tykkää käydä mutta jota emme omin päin löytäisi. Lopulta hän opasti tähän berberiravintolaan, jonka ainoa ruokalaji oli uunissa päivän paahtunut lammas. Ateriaan kuuluivat lihan lisäksi jauhetut korianterinsiemenet, tuore leipä ja minttutee. Ruokailuvälineitä ei ollut. Olen harvoin syönyt mitään yhtä hyvää.

Italian ravintolat ja Slow Food

"No entä Slow Foodin ravintolaopas, sitä olen käyttänyt mielestäni hyvin tuloksin?" "Ai Slow Food, no se voi kyllä olla poikkeus johon voi luottaa."

Slow Food -liike on lähtöisin Italiasta ja toimii siellä aktiivisesti paikallisen ruokakulttuurin edistäjänä. Slow Foodin ravintolaopas Osterie d’Italia kuvaa vuoden 2017 esipuheessa itseään näin: "Etsimme autenttisimpia ravintoloita, joissa ei ole keittiömestaria vaan kokki (hyvin usein nainen), joissa palvelu on huomaavaista mutta epämuodollista ja joissa ei aina ole ruokalistaa, koska asiakkaalle kerrotaan suullisesti mitä tänään on tarjolla. Olemme hakeneet suosituimmat maanläheiset paikat, jotka hankkivat raaka-aineensa sesongin mukaan lähialueelta ja pystyvät siten pitämään myös hinnat alhaisina." Ravintolat tarjoavat perinteistä paikallista ruokaa, keskimääräinen hintataso on 25-35€ useamman ruokalajin ateriasta.

Oppaassa on yli 1500 ravintolaa, mutta kriteerit ovat pysyneet tiukkoina eikä pettymyksiä ole tullut vastaan. Erityinen etanaleima annetaan niille paikoille, joissa Slow Food -henki toteutuu poikkeuksellisen hyvin. Olen syönyt muutamassa etanalistan ravintolassa ja kokemukset ovat olleet erinomaisia.

Osterie d’Italia julkaistaan kirjana, mutta sen paras formaatti on samanniminen älypuhelimen sovellus, jossa ravintolat löytää helposti kartalta. Vain pieni osa ravintoloiden kuvausteksteistä on saatavilla englanniksi, mutta kunhan kartan perusteella osaa perille, on taatusti hyvissä käsissä.

Italialainen lihapata-annos ravintolassa
Tämä sardinialainen maatilaravintola löytyi Slow Food -oppaan avulla. Juustot, vihannekset, lihat ja leivät olivat kaikki omaa tuotantoa. Villifenkolilla, kirsikkatomaateilla ja oliiveilla maustettu lihapata oli ikimuistoisen hyvää.

Toinen hyvä esimerkki Slow Foodin työstä on järjestön myöntämät suojelumerkinnät, presidio, jotka ovat nostaneet yli 200 paikallista tuotetta laajempaan tietoisuuteen ja jopa pelastaneet niistä osan. Tunnustuksia ovat saaneet perinteiset kasvilajikkeet, maatiaiseläinrodut, juustot, leivät ja leikkeleet. Rima on onnistuttu pitämään korkealla ja leima on edelleen varma tae siitä että tuotteella on jotain poikkeuksellista annettavaa.

Kaikki hyvät ravintolat eivät tietenkään ole missään oppaassa. Löytämisen ilo tekee ravintolakokemuksesta vieläkin paremman!