Jogurtin valmistuksessa on samaa mystiikkaa kuin hapanjuurileivonnassa ja avotulella kokkaamisessa. Jogurttimikrobit ovat elävä elementti, jota voi kyllä ohjailla muttei täysin hallita. Jogurtin tekeminen ei ole ollenkaan vaikeaa, mutta jos haluaa juuri tietynlaisen lopputuloksen joka kerta, tiettyjen asioiden kanssa pitää olla tarkkana.
Tein joskus useamman vuoden ajan kaiken syömäni jogurtin itse. Silloin en käyttänyt lämpömittaria, vaan arvioin maidon lämpötilan sormituntumalla. Se toimi aivan hyvin, mutta laatu ei ollut kovin tasaista. Paistolämpömittari tai vastaava on siksi erinomainen apuväline.
Hain aiemmin jogurttia varten käsittelemätöntä raakamaitoa Tampereella Ahlmanin tilalta, mutta kaupan maitokin käy hyvin. Jos haluat rasvaisempaa jogurttia, maidon voi terästää kermalla.
Resepti: omatekoinen jogurtti
2 litraa maitoa
vajaa 1 dl bulgarianjogurttia
Kuumenna maito 90-asteiseksi ja pidä siinä lämpötilassa 10 minuutin ajan. Jos maito vahingossa kiehahtaa, jogurtti onnistuu silti, mutta maistuu hiukan keitetyltä maidolta.
Jäähdytä maito 40 asteeseen kylmällä vedellä täytetyssä pesualtaassa (tai pari astetta lämpimämmäksi kuin haluamasi tekeytymislämpötila, ks. alla).
Ota maidosta tilkka erilleen ja sekoita siihen bulgarianjogurtti. Sekoita jogurttiseos maitoon, laita kannelliseen astiaan ja anna tekeytyä noin 6–9 tuntia. Lämpötila ei saisi laskea liikaa tekeytymisen aikana. Parhaiten lämpö on säilynyt kylmälaukussa, jossa on mukana lämmin vesipullo. Myös villapaitaan ja talvitakkiin kääriminen on toiminut.
Kokemukseni mukaan valmis jogurtti säilyy ainakin kaksi viikkoa, sen maku vain muuttuu pikkuhiljaa happamammaksi.
Jogurtista erkanee säilytyksen aikana kirkasta nestettä eli heraa. Sen voi syödä jogurtin mukana tai juoda sellaisenaan tai maustettuna. Jos haluat kreikkalaistyylistä paksumpaa ja täyteläisempää jogurttia, valuta jogurttia harsokankaassa, kahvinsuodattimessa tai tiheässä siivilässä usean tunnin ajan.
Jogurtin rakenteeseen vaikuttavia tekijöitä
Luulin pitkään, että maidon kuumentamisen tarkoitus on vain tappaa ei-toivotut mikrobit. Olin väärässä: kuumentamisella on merkittävä vaikutus valmiin jogurtin rakenteeseen. Sopivasti kuumennettaessa yksi maidon proteiineista, laktoglobuliini, denaturoituu ja auttaa muodostamaan jogurttiin hyytelömäisiä rakenteita. Jogurtista tulee silloin paksumpaa ja täyteläisempää. Käyttämäni 90 astetta ja 10 minuuttia on peräisin Harold McGeen kirjasta On Food and Cooking. Joskus aiemmin kuumensin maidon vain hetkeksi 74 tai 80 asteeseen, mutta lopputulos ei ollut yhtä hyvä.
Mikrobikanta vaikuttaa makuun ja rakenteeseen. Jogurtin ”juurena” voi käyttää itselle mieluisaa kaupan maustamatonta jogurttia tai säästää hiukan edellisestä satsista. Teollisesti valmistetussa jogurtissa on usein vain kahta bakteeria, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ja Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, mutta ilmeisesti kaikissa jogurteissa bakteerit eivät ole kovin elinvoimaisia. Myös juuren määrä vaikuttaa: mitä enemmän juurta, sitä nopeammin mikrobitoiminta lähtee käyntiin.
Tekeytymislämpötila ja -aika ovat tärkeitä. Jogurtin bakteerikanta kestää korkeintaan noin 55 asteen lämpötilan, mutta paras lopputulos saadaan sitä matalammissa lämpötiloissa. Jos lämpötila on paljon yli 40 astetta, jogurtista tulee kiinteärakenteista, mutta koostumus voi olla ryynimäinen ja heraa erkanee helposti. Mitä enemmän mennään alle 40 asteen, sitä juoksevampaa jogurtista tulee. Korkeampi lämpötila ja pidempi aika tekevät jogurtista myös happamampaa. Kyse on makuasiasta: lämpötila ja aika voivat vaihdella 47 asteesta ja 2 tunnista 30 asteeseen ja 18 tuntiin. Yllä olevan reseptin mukaan valmistettuna jogurtin alkulämpötila on minulla ollut noin 38 °C, josta se on 9 tunnin aikana laskenut 31 asteeseen.
Jogurtin valmistuksessa on syytä noudattaa tavanomaista hyvää keittiöhygieniaa, mutta välineiden sterilointiin ei pitäisi olla tarvetta. Lämpimässä maidossa jogurtin juuren maitohappobakteerit ottavat vallan nopeasti ja maidon pH laskee jo parissa tunnissa niin happamalle tasolle, etteivät haitalliset mikrobit siellä menesty.
Emy
7.6.2020 — 03:18
Oletko tehnyt itse maitorahkaa?
Eemeli
7.6.2020 — 16:56
En ole kokeillut.
Reiska
22.8.2022 — 20:17
Itse olen siinä onnellisessa asemassa, että huoltomies on sangen suuressa ystävällismielisyydessään säätänyt kerrostaloasuntoni saunaan peruslämmöksi 42 astetta. Niinpä minun ei tarvitse erikseen kuumentaa ja jäähdyttää maitoa, vaan riittää, kun vien avaamattoman purkillisen punaista maitoa lauteille, ja se lämpiää tunnissa optimaaliseen lämpötilaan. Kun yoghurtin valmistamisen operatiivinen osa on suoritettu, vien yoghurt-purkin saunaan ja annan olla yön yli, ja projekti on valmis.
Maija
30.8.2020 — 17:26
Nyt täytyy kysyä apua kun kun kolme kokeilukertaa erilaisilla resepteillä on takana. Juurena käytän 8% kreikkalaista jogurttia ja käytän pastöroimatonta tilamaitoa.
Olen nyt siis kolme kertaa tehnyt jogurttia, mutta lopputulos sekä maultaan että rakenteeltaan viiliä. Osaatko vinkata mikä menee pieleen?
Eemeli
30.8.2020 — 21:08
Mieleen tulee ainakin kolme jogurtin rakenteeseen ja happamuuteen vaikuttavaa tekijää, joista kaikkia on käsitelty yllä kirjoituksessa. Ensinnäkin maito pitää ensin kuumentaa 90 asteeseen 10 minuutin ajaksi. Toiseksi tekeytymisen aikana lämpötilan tulee olla riittävän korkea – huoneenlämmössä tulee helposti viiliä. Lähellä 40 astetta on ollut omaan makuuni sopiva. Kolmanneksi juurella voi olla merkitystä: jos muu ei auta, voit kokeilla vaihtaa juurijogurtin toiseksi, itse olen käyttänyt bulgarianjogurttia.
Sofia
11.3.2021 — 08:40
Heippa. Itse olen pistänyt jogurtin keittämisen ja 45 asteeseen jäähdyttämisen jälkeen uuniin alimmalle lämmölle.. Silloin ei viiliydy. Viiliksi muuttuminen johtuu liian viileästä lämpötilasta tekeytymisaikana.
Sofia
11.3.2021 — 08:41
Eli alin lämpö uuniin, ja uunissa n. 6 h.
Sitten jääkaappiin.
Carmela
29.3.2021 — 12:19
Miten monta kertaa voin käyttää jogurttin juurta uudestaan?
Eemeli
29.3.2021 — 12:39
Vaikka ikuisesti, jos otat juuren aina edellisestä satsista. Juuren mikrobikanta voi tietysti ajan kanssa muuttua, mutta jos et joskus ole lopputulokseen tyytyväinen niin voit kokeilla ottaa seuraavan juuren kaupan jogurtista.
Saku
19.5.2021 — 01:11
Myös sirkulaattori vesihauteessa toimii hyvin jos on ongelmia liian matalan lämpötilan kanssa tekeytymysvaiheessa ( nopeuttaa myös prosessia )
Niksauttaja
16.8.2022 — 13:02
Nyt kun on 30° helle, niin lämpötila säilyisi varmaan aika hyvin auringossa seisovassa autossa. Ehkä jopa paahteessa (mustassa?) muovipussissa. En ole tosin tutkaillut asiaa. Taidanpa laittaa lämpömittarin autoon ja katsoa.
Niksauttaja
16.8.2022 — 14:41
Auto seisoo paahteisessa pihassa ja penkin varjossa oleva mittari näyttää 40°. Toinen mittari ulkona paahteisella ikkunalaudalla mustassa suljetussa muovipussissa näyttää 54°. Tosin tästä mittarista en tiedä, onko se kosketuksissa ikkunapeltiin. Varmaankin on. Ulkona jotain 28°. Pilvetön taivas ja suora auringonpaiste sekä autoon että muovipussiin. Pistin kokeeksi uht- maitoa kuumentamattomana sillipurkissa muovipusseihin toisen ikkunalaudalle ja toisen talon seinustalle kiveykselle. Aika jää lyhyeksi, joten kylmälaukku autoon lämpiämään ja muovipussillinen kylmäkalleja pihakiveykselle. Jos tämä toimii, niin helpoin tapa olisi seisottaa ensin avaamatonta litran uht-maitopurkkia paahteessa lämpiämässä, sitten lisätä jogurttia ja seisottaa mustassa muovipussissa tai mustassa tuhkaämpärissä päivän ajan auringonpaisteessa helteessä. Suoraan uht-purkissa tehtynä sekaan livahtaisi varmaan vähiten ympäristöstä mitään epätoivottua, kuten viiliyttäviä maitohappobakteereja tms.
Kun ihmistä köpsättää, niin pitää kokeilla kaikkea 😀
Niksauttaja
17.8.2022 — 22:42
Onnistui ihan hyvin. Tekeleet olivat autossa kylmälaukussa kylmäkallejen seurassa yön yli.
Mutta tänään selvisi maailman helpoin tapa tehdä omatekoista jogurttia helteillä.
Tyhjentyneeseen 1l jogurttitölkkiin kaadetaan aamulla/aamupäivällä 1l uht-maitoa. Suljetaan mustaan muovipussiin ja viedään ulos paikkaan, johon aurinko paahtaa koko päivän täydellä voimallaan. Levitellään muovipussi mahdollisimman leveäksi pyydystämään auringon lämpö. Illalla tölkissä on maustamatonta, mutta makeaa jogurttia, vaikkei sokeria ole yhtään enempää kuin kaupan maustamattomassa jogurtissa. Sen tekee uht-maito, joka on hiukan makeaa.
Tämä helppous vaatii juuri uht-maidon. Muunlainen maito täytyy kuumentaa ja jäähdyttää sopivaksi ennen tölkkiin kaatamista. Eikä siitä tule yhtä makeaa.
Onnistui kun ilman lämpö tänään liki 30. Luulen, että onnistuu, kun vain on helle ja aurinko paistaa täydeltä terältään ja paikka pysyy auringossa koko päivän.
Eemeli
18.8.2022 — 10:29
Kiitos kokeiluraportista! Maidon kuumennus ennen jogurtin lisäämistä vaikuttaa valmiin jogurtin rakenteeseen: pitkähkö aika (esim. 10 minuuttia) korkeassa lämpötilassa tekee jogurtista kiinteämpää, mistä itse pidän. Millainen rakenne jogurttiisi tuli? UHT-käsittelyssä lämpötila on kyllä korkea, mutta aika on vain muutamia sekunteja.
Niksauttaja
17.3.2024 — 10:29
Enpä huomannut kysymystäsi ennenkuin nyt. Muistaakseni samantyyppistä tuli kuin noissa kaupan 1l kartonkitölkeissäkin on. Minulle ihan sopivaa.
Niksauttaja
17.3.2024 — 10:29
Enpä huomannut kysymystäsi ennenkuin nyt. Muistaakseni samantyyppistä tuli kuin noissa kaupan 1l kartonkitölkeissäkin on. Minulle ihan sopivaa.
Minna
25.8.2024 — 13:19
Hei,
Oletko tehnyt jogurttia manteli- tai kookosmaidosta. Itse en voi syödä maito- soija- tai kauratuotteita. Alprolla on ollut kookoksesta tehtyä jogurttia, mutta nyt kaupunkimme mikään marketti ei sitä enää pidä valikoimissaan. Koska kookosjogurtti on ollut ainoa mitä olen pystynyt syömään eikä sitä enää saa, on ainoa vaihtoehto yrittää tehdä sitä itse. Yksi kookosjogurtti vielä löytyy kaapista, josta saisi juuren. Toimiikohan tuo sama maidosta tehty jogurttiresepti myös mantelimaitoon? Pitäisikö lisätä maitohappobakteeria?
Eemeli
25.8.2024 — 16:04
Nopealla googlauksella näyttäisi löytyvän useita englanninkielisiä reseptejä, jotka toimivat samaan tapaan kuin lehmänmaidolla. Eli luultavasti onnistuu. Mitään takeita en uskalla tällä perehtymisellä antaa, kannattaa tutkailla itse vähän lisää.
Tuuli Huoponen
22.12.2024 — 14:04
Hei
Olen viimeaikoina epäonnistunut surkeasti jukurtin teossa.
Olen aikaisemmin käyttänyt jukurttihautomoani onnistuneesti, nyt jukurtti on ollut vetistä ja ällöttävää. Jopa saman erän purkeissa on suurta vaihtelua, osassa kelvollista jukurttia alla ja runsaasti heraa päällä. Osa kokonaan litkua.
Hautomo on käsin kosketellessa mukavan lämmin. En ole huomannut (pystynytkään) mitata laitteen lämpötilaa.
Onkohan hautomo hajonnut, vai ainekset väärät?
Vanhimmat kokeiluni ovat olleet A+ luonnonjukurttia ja Pirkan täysmaitoa. Välillä 2rkl rasvatonta maitojauhetta, niin olen saanut paksumpaa.
Tämän jälkeen olen muutellut reseptiä ja aina tuli hyvää, kunnes nyt syksyllä kaikki ovat menneet mönkään.
Väliversioita en ole huomannut kirjata ylös, yleensä luomu täysmaitoa.
Eilen oli tavallista kevytmaitoa, kermaa, maitojauhetta ja AB-jukurtti. Litkua!
Eemeli
22.12.2024 — 22:35
Todennäköisimmät syyt ovat mikrobit (eli jogurtin juuri) tai lämpötila. Jos olet käyttänyt aiemmin samaa jogurttia juurena, luultavasti lämpötilassa on tapahtunut jotain. Laiteongelmista saattaisi kieliä myös tuo että saman erän purkeissa on vaihtelua, ehkä ne eivät lämpene tasaisesti?