Tämä italialainen kukkakaaliruoka on noussut nopeasti suosikkieni joukkoon. Se on nopea valmistaa ja sopii lisukkeeksi lihalle, kalalle ja salaatteihin — tai ihan sellaisenaan syötäväksi. Valmistustapa on nopeampi versio aiemmin julkaisemastani romanesco-ohjeesta.

Italiankielisistä resepteistä tuskin löytyy kahta samanlaista cavolfiore in padellaa. Kukkakaali saatetaan esimerkiksi keittää ensin ja mausteena voi olla vaikkapa fenkolinsiemeniä tai mortadella-makkaraa. Kaikille kaaleille sopii mielestäni hiukan hiiltynyt pinta: tykkään käristää tätä ruokaa enemmän kuin useimmat italialaiset.

Resepti: italialainen paistettu kukkakaali

1 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
hiukan chiliä
1 napakka kukkakaali
suolaa

Irrota kukkakaalista kukinnot ja halkaise ne kahteen tai neljään osaan niin, että kaikki ovat suunnilleen samankokoisia. Kuori varresta puumainen pintakerros ja viipaloi.

Kuumenna paistinpannu tai paistokasari (mielellään pinnoittamaton). Kuullota halkaistua valkosipulinkynttä ja chiliä öljyssä minuutin verran. Huuhtele pilkottu kukkakaali ja laita se vielä hiukan valuvana pannuun. Lisää hyppysellinen suolaa ja peitä kannella. Hauduta melko kovalla lämmöllä 8 minuuttia.

Poista kansi ja jatka paistamista, lämpöäkin voi hiukan nostaa. Paista kunnes kukkakaali on sopivan kypsää ja pinnasta hiukan käristynyt. Lisää suolaa tarpeen mukaan.

Tarjoile kuumana tai huoneenlämpöisenä.