Romanesco-kaali on paitsi komea ja hyvänmakuinen, nyt myös kotimaisena sesongissa. Piikkikärkinen kukkakaalin sukulainen on kotoisin Rooman alueelta, ja tässä kotiseutunsa tyypillisessä lisukeruoassa se pääsee hienosti oikeuksiinsa.

Kuiviltaan hauduttaminen on hiukan epätyypillinen kypsennystapa, mutta sen ansiosta kaikki maku pysyy kaalissa eikä liukene keitinveteen. Kaalin sisältämä vesi haihtuu höyryksi, joka yhdessä kuuman öljyn kanssa kypsentää kaalin. Kypsennysaika on pidempi kuin keittämällä, mutta muuten valmistus on vaivatonta. Nopeampi vaihtoehto on soveltaa tätä kukkakaalireseptiä romanesco-kaalille.

Broccoli strascinati

1 romanesco-kaali (resepti käy myös parsakaalille)
0,5 dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
suolaa
pippuria
(hiukan chiliä)

Poista kaalista lehdet ja erottele kukkavarret. Kuumenna öljy syvässä paistinpannussa tai kasarissa. Paista halkaistua valkosipulinkynttä kunnes se hiukan ruskistuu ja poista pannusta.

Laita kaali pannuun, lisää mausteet ja sekoita. Peitä kannella ja kypsennä miedolla lämmöllä silloin tällöin varovasti sekoittaen, kunnes kypsyys on sopiva (noin 30-45 min). Pinta saa ottaa väriä ja hiukan pehmentyä. Jos kaali uhkaa kuivua, lisää pieni tilkka vettä. Tarjoile kuumana pääruoan lisukkeena.