Parsakaali ja pasta ei ehkä kuulosta erityisen houkuttelevalta, mutta tämä on yksi ehdottomia lempiruokiani, johon en kyllästy koskaan. Se on myös Italiassa kaikkien tuntema klassikko.

Näin valmistettuna parsakaali on maistunut hyvin myös lapsille ja muille kenties hieman epäluuloisille syömäreille. Jujuna on riittävä suola ja napakaksi jäävä rakenne. Suolan avulla myös parsakaalin hieno vihreä väri säilyy paremmin.

Tykkään laittaa parsakaalia reilusti, jopa niin että sitä on puolet annoksesta. Joissakin italialaisissa ohjeissa parsakaali keitetään niin pehmeäksi, että se lähes hajoaa pastan sekaan. Itse tykkään kuitenkin napakammasta versiosta.

Parsakaalissa kätevää on sesonkiriippumattomuus: kotimaisen satokauden ulkopuolella italialainen ja espanjalainen parsakaali ovat hyviä lähes ympäri vuoden.

Italiassa käytetään parsakaalin sijaan usein hiukan samannäköistä vihannesta Brassica rapa sylvestris, jolle ei ole suomenkielistä nimeä. Italiassakin se on alueesta riippuen cime di rapa, friarielli, broccoletti, rapini tai broccoli di rapa. Kasvi on nauriin ja kiinankaalin lähisukulainen, mutta siitä käytetään vain parsakaalin näköiset nuput sekä pienet lehdet ja niiden pehmeät varret. Napolilainen salsiccia e friarielli on täydellinen yhdistelmä.

Resepti: Parsakaalipasta, pasta con i broccoli

4 hengelle

2 isoa parsakaalia
300 g lyhyttä pastaa, esim. rigatoni tai penne
1 valkosipulinkynsi
3–4 sardellifileetä
hiukan kuivattua chiliä
oliiviöljyä
suolaa
pecorino romanoa tai parmesaania

Kuumenna isossa kattilassa pari–kolme litraa vettä. Leikkaa sillä välin parsakaalista kukinnot ja halkaise isoimmat suupalan kokoisiksi. Kuori parsakaalin varresta uloin puumainen kerros ja pilko sisäosa. Kun vesi kiehuu, lisää siihen reilusti suolaa: noin 1 rkl tai 17 grammaa per litra, tai kunnes vettä maistaessasi toteat, ettet ikimaailmassa söisi yhtä suolaista keittoa.

Lisää parsakaali kattilaan ja peitä kannella. Kun vesi taas kiehuu, keitä parsakaalia vielä noin 2 minuuttia, tai kunnes ne ovat vielä hiukan napakampia kuin haluat. Nostele parsakaalit reikäkauhalla tai siivilällä talteen ja laita pasta kiehumaan samaan veteen.

Pastan kiehuessa hienonna valkosipulinkynsi ja kuullota se chilin kanssa oliiviöljyssä isossa pannussa tai kasarissa. Kun valkosipulissa näkyy ensimmäinen aavistus kullanruskeaa, lisää sardellifileet ja auta kauhan selkäpuolella niitä ”liukenemaan” kuumaan öljyyn.

Noin minuutti ennen pastan valmistumista lisää parsakaalit pannulle. Lisää tarvittaessa hiukan pastan keitinvettä. Valuta pasta kevyesti ja sekoita parsakaalien joukkoon. Lisää loraus oliiviöljyä ja raastettua juustoa. Tarjoile heti.

Vaihtoehtoinen valmistustapa on keittää parsakaalit yhtä aikaa pastan kanssa. Lisää silloin parsakaalit kattilaan noin 4–5 minuuttia ennen pastan valmistumista. Näin ruoka valmistuu hiukan nopeammin, mutta riskinä on, etteivät parsakaalit ja pasta osu parhaaseen kypsyyteensä samaan aikaan.